Huvudförhandlingen om Heidelberg Materials täktansökan i Slite avslutad
Cementfabriken i Slite på Gotland spelar en avgörande roll för att säkerställa en robust cementförsörjning i Sverige och är av stor betydelse för den nationella beredskapen. Heidelberg Materials har ett brytningstillstånd som gäller till december 2026 och lämnade in en ansökan om ett förnyat 30-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite i slutet av 2023.
Kalkstenstäkten som försörjer Slitefabriken är unik i Sverige sett till storlek, kvalitet och tillgänglighet. Kalkstensbrytning har en påverkan på närområdet, vilket innebär att ansökan består av noggranna utredningar och långtgående förslag på skydds- och kompensationsåtgärder för att värna vatten och natur under hela tillståndstiden.
– Ett långsiktigt tillstånd är viktigt både för den svenska cementförsörjningen och vår planerade klimatomställning av Slitefabriken. En av de viktigaste frågorna under huvudförhandlingen har handlat om vatten och där har vi tydligt visat att våra skydds- och kompensationsåtgärder kommer att bidra till att förstärka vattenförsörjningen på norra Gotland, säger Matilda Hoffstedt, fabrikschef i Slite.
Mark- och miljödomstolen har genomfört huvudförhandling i målet under vecka fyra och fem i Visby. Under förhandlingen har även en ”syn” gjorts på områden som omfattas av ansökan, det vill säga observationer på plats. Domstolens handläggning av målet fortsätter nu med skriftväxling mellan parterna under några veckor, innan domstolen meddelar sitt beslut den 7 maj i år.
– Vi är nöjda med huvudförhandlingen och det har varit givande diskussioner. Vi har fått konkreta frågor från domstolen och myndigheterna som vi besvarat utförligt. Nu väntar förhoppningsvis en fortsatt konstruktiv dialog och därefter ett besked som ger oss förutsättningar att driva och utveckla verksamheten på bästa sätt, säger Matilda Hoffstedt.
Heidelberg Materials föreslagna skydds- och kompensationsåtgärder för vatten och natur
Heidelberg Materials kommer att investera cirka 1,5 miljarder kronor för skydd av vatten och natur och har även gjort justeringar för att ytterligare säkerställa skyddsåtgärdernas styrbarhet och effektivitet över tid. Följande insatser planeras som en del av ansökan:
- Omvandla Västra brottet till en sjö när den täkten avslutas.
- Lagra och rena vatten för att stärka dricksvattentillgången på Gotland.
- Återinfiltrera grundvatten till närliggande områden.
- Minska inflödet av grundvatten till File hajdar-täkten genom tätning av berget.
- Upprätthålla flöden i bäckar och vattendrag.
- Återställa och skapa livsmiljöer för fjärilsarter.
- Anta ett ambitiöst ekologiskt kompensationsprogram för att motverka förlust av naturvärden.
Heidelberg Materials ansökan om ett långsiktigt tillstånd att bryta kalksten
Idag tillverkar Slitefabriken omkring tre fjärdedelar av all cement som används i Sverige. Heidelberg Materials betydande satsning på att kunna tillverka cement i Slite i stor skala med noll nettoutsläpp, pågår med full kraft. Ett långsiktigt tillstånd att bryta kalksten är en hörnsten för att kunna investera i klimatomställningen av Slitefabriken och för att kunna säkerställa svensk beredskap och försörjning av cement i stor skala.
Källa: Heidelberg Materials Sverige